Најголемиот на светот: Во Шри Ланка изложен природен сафир тежок 310 килограми

Властите на Шри Ланка за прв пат јавно го изложија најголемиот природен син сафир на светот, тежок 310 килограми, ископан пред три месеци во областа што ја нарекуваат престолнина на скапоцените камења.

Локалните гемолози кои го испитувале сафирот велат дека тој е еден од најретките скапоцени камења во светот бидејќи тежи повеќе од 300 килограми. Меѓународните организации допрва треба да издаваат сертификати за овој скапоцен камен.

Сафирот е изложен во домот на еден од сопствениците на рудникот за скапоцени камења во Хорана, 65 километри јужно од Коломбо. Група будистички монаси го благословија скапоцениот камен пеејќи го пред да биде изложен на јавноста.

Сафирот е пронајден во Ратнапура, област богата со скапоцени камења, каде што жителите претходно, по несреќата, го пронашле најголемиот извор на ѕвездени сафири во светот.

Ратнапура се смета за главен град на скапоцените камења и јужноазиската земја која е водечки извозник на сафири и други скапоцени камења.

Шри Ланка минатата година заработила половина милијарда долари со извоз на скапоцени камења, дијаманти и други камења, објави локалната индустрија за накит и скапоцени камења.