Најголемата ајкула во океаните, всушност, е вегетаријанец


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Најголемата ајкула која живее во океанските води веќе има репутација на нежен џин и се чини дека е „понежна“ кон другите животински видови отколку што се мислеше.

Китоајкула (Rhincodon typus) се храни со филтрирање на водата, а досега се сметаше дека со овој процес најмногу се храни со ситни животни. Научниците се интересирале дали овој вегетаријански дел од нејзината исхрана е само додаток на храната на месојадите или ѝ е потребен за здраво функционирање.

Затоа, анализирале примероци од измет и кожа и откриле што всушност користи оваа ајкула долга десет метри откако филтрирала неверојатни количества вода, пишува Science Alert.

„Изметот покажа дека консумираат планктонски ракови, но интересно откривме дека тие навистина не ги метаболизираат“, рече биологот Пети Вирту од Универзитетот во Тасманија.

Наместо тоа, се чини дека китоајкулите всушност користат голема количина на хранливи материи од алгите.

„Сега мораме да преиспитаме што точно јадат китовите и што прават на отворен океан“, вели биологот Марк Микан од Австралискиот институт за морски науки.

Анализата на ткивото за Мекан и неговите колеги, исто така, покажала профил на масни киселини што бил поконзистентен со сештојадите отколку со месојадите. Студијата од 2019 година која ги разгледала примероците од ткиво од тие животни покажала дека китоајкулите се хранат со барем некои организми ниско во синџирот на исхрана, како растенија и алги.

Китоајкулите не се единствените ајкули кои се сештојади, зашто главестите китови (Sphyrna tiburo) исто така консумираат значително количество морска трева. Овие животни често голтаат растенија кога ловат мал плен како што се ракови, мекотели и риби кои се кријат во густата морска трева. Бидејќи при лов мораат да консумираат одреден дел од растенијата, веројатно развиле способност да ги сварат.

Научниците веруваат дека тоа се случило и со китовите. Во текот на нивното еволутивно минато, тие можеби првично голтале алги за да ги сварат животните што живеат на нив, а по некое време тие самите почнале да ги варат растенијата и да користат хранливи материи од нив.

Истражувањето под наслов The world’s largest omnivore is a fish , е објавено во списанието Ecology.