Најбогатите и најсиромашните земји на светот според Global Finance и каде е Македонија на таа листа


Дерби до Дерби! Комплетен фудбалски викенд ↓↓↓


Мерката за богатство или сиромаштија на една земја во голема мера зависи од тоа како се дефинираат богатите и сиромашните земји, пишува магазинот „Global Finance“, кој ја рангираше Македонија на 78-то место во своето истражување за „Најбогатите и најсиромашните земји во светот“.

Според таа листа, најбогати земји во светот се Луксембург, Сингапур, Ирска и Катар, додека најсиромашни во рангирњето се Сирија, Авганистан, Либан и Украина.

Даблин, Ирска

Гледајќи го регионот, Хрватска е на 53 место, Грција е на 55 место, на 63 позиција е Бугарија, Црна Гора на 69 место, Србија на 72 место, Босна и Херцеговина на 88 место, а Албанија на 92 место, пишува ПлусИнфо.

– Ако едноставно го земеме предвид бруто домашниот производ на една земја – збирот на сите добра и услуги произведени од земјата во текот на една година – тогаш ќе треба да заклучиме дека најбогатите нации се токму оние со највисок БДП: САД, Кина, Јапонија и Германија. Но, како би можеле некогаш економиите на, на пример, Сингапур или Луксембург да се израмнат со економиите на толку моќни структури кога тие се само мали точки на светската мапа – пишува гореспоменатиот магазин.

Друг проблем со БДП е, како што пишува „Global Finance“, што не ја мери распределбата на богатството.

– Затоа, попрецизното претставување на условите за живеење на луѓето започнува со делење на националниот БДП со бројот на луѓе кои живеат таму: БДП по глава на жител и неговата стапка на раст ни кажуваат многу повеќе за општественото богатство што е потенцијално достапно за секој човек и дали ова богатство се зголемува или намалува со текот на времето – се наведува во текстот.