Му „смрзна крвта“: Вака изгледа возењето во најбрзиот американски хиперспортски автомобил


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


ССЦ Туатара е проект на првиот хиперспортски автомобил од Америка, а создаван е десет години. Сега е многу близу до конечното издание, а ретките можат да ги испробаат неговите преформанси. Еден од нив е Бади Вирик , кој се развозуваше лично со Џаред Шелби, првиот човек на компанијата.

И тој не го поштеди, ниту автомобилот ниту патникот. Вирик, кој секако има искуство со возење брзи автомобили, не можеше да ја сокрие својата возбуда. И не само тоа, тој јасно стави до знаење дека се плаши, а подоцна призна дека во еден момент се исплашил за својот живот.

Инаку, овој автомобил е придвижуван од 5,9 V8 твинтурбо мотор што на гориво E85 му дава 1750 КС. Тежи само 1250 кг, овој автомобил е способен да го одземе здивот, меѓу другото и затоа што забрзува од 96 до 195 км на час за само 2,5 секунди.