Минералните креми за сончање се најдобрата опција за чувствителна кожа

Минералните креми за сончање се најдобрата опција за чувствителна кожа

Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Минералните креми за сончање, иако оставаат бела трага, сепак се многу подобар избор за чувствителна кожа бидејќи не предизвикуваат иритација, тврдат дерматолозите.

Постојат неколку причини зошто минералните креми за сончање се најдобрата форма на заштита од УВ. За разлика од хемиските креми, минералните креми се многу понежни за кожата, што ги прави безбеден избор за оние со чувствителна кожа.
Хемиските креми за сончање имаат свои предности. Најголемата: тие не се видливи по нанесувањето. Сите минерални креми се базираат на физичка заштита од сончевите зраци, што значи дека ги оставаат тие бели видливи траги на кожата и на костими за капење. Меѓутоа, ако имате чувствителна кожа, овие патеки сепак може да бидат подобра опција за вас. Бидејќи, со минерални креми за сончање, помали се шансите да почувствувате иритација на вашата чувствителна кожа.

Зошто кремот за сончање е воопшто важен?

Според податоците дадени од лекарите, дури 90% од видливите знаци на стареење на кожата доаѓаат од сонцето и неговите УВ зраци. Затоа дерматолозите се повеќе препорачуваат употреба на заштитен фактор секој ден во текот на годината. Користењето крем за лице со заштитен фактор ќе помогне да се спречи хиперпигментацијата и да се намали ризикот од рак на кожата. Дури и ако имате потемна кожа, од најголема важност е вашата кожа да биде добро заштитена. Погрижете се да добиете нешто со најмалку заштитен фактор 30 – уште подобро, одете на SPF 40 или SPF 50 за максимална заштита.

Кои се придобивките од минералните креми за сончање?

Минералниот заштитен фактор е поотпорен на топлина и има тенденција да трае подолго од хемиските креми за сончање.

Минералните креми за сончање, исто така, генерално се сметаат за безбедни за повеќето луѓе, вклучително и бремени жени, оние со чувствителна кожа или егзема. Најдобро би било, доколку имате чувствителна кожа, да барате минерални креми кои се означени како „некомедогени“ и „хипоалергични“, кои имаат помала веројатност да предизвикаат иритација или алергиски реакции.

Која е разликата помеѓу минерални и хемиски креми за сончање?

Главната разлика помеѓу минералните (или физичките) креми за сончање и хемиските креми за сончање е начинот на кој тие се борат против сончевите зраци. Активните состојки на минералните креми за сончање се титаниум диоксид и цинк оксид. Тоа се белите материи кои остануваат на кожата по нанесувањето на крема за сончање. Тие создаваат бариера на вашата кожа која ја отфрла УВ светлината.

Од друга страна, хемиските креми за сончање користат УВ филтри како што се оксибензон, авобензон, октисалат, октокрилен, хомосалат и/или октиноксат за да се впијат во вашата кожа и да ја спречат штетната УВ светлина да предизвика оштетување на сонцето. Ова не значи дека минералните креми за сончање не нудат оптимална заштита со широк спектар. Всушност, тие се одлични во спречувањето на сината светлина, УВБ и УВА зраците, од кои последните се одговорни за пигментацијата, фините линии, брчките и разградувањето на колагенот.

Како да препознаете дали кремот за сончање е минерален или хемиски?

Најлесен начин да се направи разлика помеѓу минералните и хемиските креми за сончање е да се провери етикетата на состојките на шишето. Минералните креми за сончање содржат физички блокатори како што се цинк оксид или титаниум диоксид, кои делуваат така што остануваат на површината на кожата и ги рефлектираат или расфрлаат УВ зраците. Спротивно на тоа, хемиските креми за сончање содржат органски соединенија како што се оксибензон, авобензон, октисалат и октокрилен, кои го апсорбираат УВ зрачењето и го претвораат во топлина.