Манастир Свети Илија, Дрен-Смолани – земски Едем на спокојот


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Првото искуство и импресии од манастирската чудесија посветена на Свети Илија, над село Дрен, – мал Едем на околу 30 км од Прилеп – ќе ве воодушеви, восхити и остави без зборови со својот спој на неприкосновена природна убавина и човечка креативност, посветеност и трудољубивост. И што е најубаво – нема мрежа на мобилен, па сте целосно раат опуштени без некој да ве замара „од цивилизација“.

svetiilija1Обден – раѓање на сонцето среде малиот рај

До оваа земска оаза на спокојот изразена преку човечката посветеност и креативност се доаѓа најпрвин со скршнување од магистралниот пат Прилеп-Велес, за кон селото Радобил, па потоа, по прашлив шумски пат што води  низ дивите предели од подножјето на Дрен Планина, минувајќи низ селата Царевиќ, Смолани, па до селото Дрен, низ рекички и низ дабова шума.

svetiilija2Манастирски комплекс уреден со мерак – мерак и милина

Преку тоа прашливо патешествие, кое претставува еден вид на иницијација кон она каде сте устремени, се стигнува до храм со манастирска тишина и целиот закитен со цвеќиња и други растенија. Станува збор за манастирската црква „Св. пророк Илија“, која се наоѓа на 30-тина километри од Прилеп.

svetiilija3Дренската иљач-вода, мелем за телото и душата – само од неа да пиеш и ќе се најадеш, друга храна не ти треба

svetiilija4Влезната порта на манастирот Свети Илија (однатре) и импресивното дворско уредување кое воодушевува

svetiilija5Новата манастирска кујна, од сите страни „сардисана“ од прекрасните цветни чувари – декоративни цвеќиња кои ги полнат очите со шаренило и разнобојна убавина

svetiilija6Дел од конаците на Свети Илија – доказ за човечката посветеност, трудољубивост, креативност и љубов кон местото

svetiilija7Црквата посветена на Свети Илија

svetiilija8Главните и неодминливи манастирски домаќини

svetiilija9Тревникот со овоштарникот од манастирскиот комплекс – како што вели и Миладинов во својата „Т’га за југ“: „Овде дарбите природна сила со с’та раскош ги растурила“

svetiilija10Каде што има вода, има и живот – не за џабе е речена оваа докажана народна мудрост: Парче од едемското уредување на комплексот, крај чешмата со изобилна вода