Макрон апелира: Facebook и Google станаа преголем „залак“ за контрола и владеење


Финале Лига на шампиони: Манчестер Сити го „брка“ Пандев, Интер нема да се предаде!


Осврнувајќи се на технолошките гиганти Google и Фејсбук, претседателот на Франција, Емануел Макрон предупредува дека тие две џиновски компании стануваат преголеми за да владеат.

Интернет гигантите би можеле да бидат принудени да плаќаат за прекршоците што ги предизвикуваат во општеството и да ги почитуваат правилата за приватност и приватност на приватноста и приватноста на Франција, посочува тој.

Во интервју за Wired Maкрон предупредува дека Вештачката интелигенција (АИ) ќе предизвика демократија и ќе ја отвори пандорината кутија за приватност . Неговиот коментар е на објавувањето на инвестиции во вредност од 1,5 милијарди евра за истражување на вештачката интелигенција и забрзување на иновациите за да бидат стигнати Кина и САД.

Макрон додава дека компаниите како Google и Facebook биле добредојдени во Франција, отвориле работни места и биле „дел од нашиот екосистем”, но додава дека „тие имаат многу проблеми од монополската природа, и тие се огромни играчи. Во даден момент – мислам дека ова ќе биде проблем во САД, а не во Европа – за момент, владата, луѓето ќе речат: „Разбуди се. Тие се премногу големи “.

„Не едноставно преголеми за да пропаднат, но премногу големи за да бидат управувани . Тоа е нешто сосема ново. Значи, во овој момент, може да изберете да ги свиткате или..?. Тоа се случи во самиот почеток во нафтениот сектор, кога имаше некои гиганти, станува збор за конкуренција “, додава Макрон.

Maкрон коментираше дека онлајн гигантите може да бидат принудени да трошат повеќе пари за да го компензираат изобличувањето на традиционалните економски сектори. “Ние мораме повторно да ги квалификуваме нашите луѓе, и овие компании нема да плаќаат за тоа, владата ќе плати”, додаде тој.

“Денес GAFA (Google, Apple, Facebook и Amazon) не ги плаќаат сите даноци кои треба да ги платат во Европа . Значи тие не придонесуваат за справувањето со негативните надворешни фактори кои ги создаваат … овие момци, а старите сектори, плаќаат ДДВ, корпоративни даноци, итн Ова не е одржливо “, објаснува Макрон.

„Сакам да ја заштитам приватноста по овој или оној начин. Вие ги немате истите права во САД . И да се зборува за американските играчи, како можам да им арантирам на Французите дека американските играчи ќе ја почитуваат нашата регулација? Значи во даден момент тие ќе мора да создадат вистински правни механизми и да ги интегрираат во Европа со почитување на овие правила “, додава францускиот претседател.

„Отчетноста и демократијата се одвиваат на национално или регионално ниво, но не и на глобално ниво“, додава тој. „Ако не го изодиме овој пат, нема да можам да ги заштитам француските граѓани и да ги гарантирам нивните права. Ако не го сторите тоа, не можам да им гарантирам на француските компании дека односот кон нив е праведен . Затоа денес, кога зборувам за GAFA, тие се добредојдени – сакам тие да бидат дел од мојата екосистем, но тие не играат на еднакво како и другите учесници во дигиталната или традиционалната економија “, смета Макрон.

Извор: Локално