Карпите околу Трескавец – уникатен каменопис на природата


Дерби до Дерби! Комплетен фудбалски викенд ↓↓↓


Дел од иницијациското карпесто патешествие кое може да го искуси секој еден патник-намерник кој со добра мисла би се упати по планинарската патека која од Прилеп, преку Маркови Кули, води до „стожерот на светот“ Трескавец.

1456525_10200819050542567_1715306878_n

Примордијален скок – импресија од стара мов врз уште постариот монолит во близина на Маркови Кули, на западната падина од ридот Зеленик

1397648_10200819051982603_910806618_oДупен камен – на половина пат до Трескавец

1397547_10200819052622619_380415636_oЏез на карпите – над двете чешми после Дупен камен

1404561_10200819053982653_1490017934_oВистински axis mundi – стожерна карпа на падината под Трескавец и Златоврв

1415071_10200819062342862_374377322_o Истрајност на осаменоста – дрвениот самотник крај патот кон Трескавец

1398179_10200819069263035_1681782017_oКонтраст

1404896_10200819064502916_1412583387_o Кубизам врз трескавечките карпи – многу векови пред појавата на Пикасо и екипата (исто и следната фотографија)

893857_10200819063902901_2059951475_o

1404671_10200819069743047_721753165_oКонтраст 2

1403788_10200819070223059_690742231_oМонолитна графика

901966_10200819073423139_2142936788_oОтисоци на Времето

882885_10200819077063230_1273171099_oВечните патувачи

1400636_10200819077503241_839744230_o Видени од малку поинаков агол

1397623_10200819080023304_927881397_o Црниот човек и птиците

1008842_10200819062742872_1912783514_o Шаманската карпа – вечна

 

1404828_10200819085143432_358388205_oСфингата

1396859_10200819086303461_1516564721_oНаковална и врвот Јумрија