Како емоциите влијаат на вашето здравје?

Како емоциите влијаат на вашето здравје?

ТОП викенд: Битка за Манчестер и две дербија во Италија! ↓↓↓


Секој секој ден доживува широк спектар на емоции. Без оглед на тоа која емоција ја доживувате, вашите емоции ќе зависат од тоа како вашиот ум и тело толкуваат одредена ситуација. Американската психолошка асоцијација (АПА) ги дефинира емоциите како субјективни ментални реакции кои исто така вклучуваат бихејвиорални и физички реакции. Накратко, вашите емоции можат да влијаат на вашиот ум, постапки и тело.

Бидејќи емоциите се толку важен дел од вашето секојдневие, од витално значење е да знаете што се тие, зошто ги чувствувате, како тие влијаат на вас и што можете да направите за да управувате со нив. Учењето да ги препознавате и да се справите со вашите емоции може да помогне да се спречат негативни ментални и физички последици, како и да се подобрат вашите односи и вашиот секојдневен живот.

Видови на емоции

Емоциите може да се поделат во две категории – основни емоции и сложени емоции. Основните емоции се поврзани со препознатливите изрази на лицето и имаат тенденција да се случуваат автоматски. Шесте основни емоции се:

 • Радост
 • Тага
 • Одвратност
 • Страв
 • Изненадување
 • Гнев

Вообичаено, овие емоции се основни за човековото однесување и често се присутни од раѓање.

Во меѓувреме, сложените емоции немаат универзални или препознатливи црти на лицето. Некои примери на сложени емоции вклучуваат:

 • Тага
 • Завист
 • Жалење
 • Љубов
 • Срам
 • Љубомора
 • Благодарност
 • Вина
 • Гордост
 • Загриженост

Имајте на ум: има многу сложени емоции кои не се наведени погоре. Според АПА, сложените емоции се типично комбинација од две или повеќе емоции. На пример, омразата потенцијално може да биде комбинација од љубомора, лутина и одвратност. Сложените емоции исто така се многу различни по тоа како се појавуваат на лицето на една личност и можеби немаат веднаш препознатливи изрази.

Како функционираат емоциите?

Кога повеќето луѓе размислуваат за емоциите, тие претпоставуваат дека сите емоции се во нивните глави. Сепак, научниците открија дека иако емоциите потекнуваат од лимбичкиот систем на вашиот мозок, нивната цел е да го активираат вашето тело. Некои шпекулираат дека ова активирање се случува преку вагусниот нерв – нервот што го поврзува вашиот мозок со вашето тело.

Секоја емоција што ја чувствувате е дизајнирана да предизвика одредена реакција во вашето тело преку тврдо поврзани сензации и импулси. Многу луѓе веруваат дека овие цврсти одговори се таму за да го обезбедат вашиот опстанок. На пример, чувството на лутина може да предизвика одговор на борба, додека чувството на страв може да ве натера да бегате (или да имате одговор „брз“).

Но, овие импулси, исто така, може да ве натераат да правите или да кажете работи што сакате да не ги направите – особено ако не можете да препознаете зошто се чувствувате така. Дури и кога сте свесни за вашите емоции или како се чувствувате, вашите емоции сепак можат да извршат сила врз вашето тело за конкретно однесување. Но, можете да најдете начини да не дејствувате на секој импулс и да изберете да одговорите на поинаков начин.

Како емоциите влијаат на вашето ментално здравје

Кога размислувате како вашите емоции влијаат на вашето ментално здравје, важно е прво да се забележи дека ниедна емоција не е навистина „лоша“ или негативна. Наместо тоа, негативните емоции се сигнал дека нешто не е во ред и дека треба да се реши.

Сепак, ако се борите да управувате со овие негативни емоции или се обидете да ги игнорирате или потиснете кога ќе се појават, тоа може негативно да влијае на вашето ментално здравје. Всушност, кога негативните емоции траат подолг временски период – како хронична тага, лутина или страв – ова може да доведе до депресија, анксиозност, па дури и употреба на супстанции.

Од друга страна, ако сте способни да ги препознаете негативните емоции какви што се, да управувате со тие чувства и да се движите подалеку од нив, ова се нарекува отпорност. Луѓето кои се издржливи често имаат повеќе позитивни емоции отколку негативни емоции и научиле како да најдат цел и смисла во животот – дури и кога животот е тежок. Ова не значи дека тие не доживуваат негативни чувства; тие прават. Наместо тоа, тие ги препознаваат тие чувства, се справуваат со прашањата што ги предизвикуваат и се обидуваат да го реконструираат своето размислување.

И, иако е вистина дека оптимизмот и надежта се поврзани со здравјето и личниот успех, исто така може да му наштети на вашето ментално здравје ако се вклучите само во позитивно размислување. Всушност, прекумерната или токсичната позитивност може да доведе до нереални очекувања и неможност да се почувствуваат негативни емоции.

Кога размислувате за вашите емоции, стремете се кон баланс помеѓу вашите негативни и позитивни емоции. Запомнете, негативните емоции имаат цел во вашиот живот и дури можат да ве поттикнат да направите здрави и многу потребни промени.

Како емоциите влијаат на вашето физичко здравје

Истражувачите открија врска помеѓу позитивните емоции и физичкото здравје. Луѓето кои имаат позитивен поглед на животот имаат тенденција да имаат подобро целокупно здравје, вклучувајќи понизок крвен притисок и нивоа на шеќер во крвта и намален ризик за срцеви заболувања. Но, истражувачите не знаат дали овие позитивни емоции водат до подобро здравје или ако имањето добро здравје води до позитивни емоции. Експертите теоретизираат дека може да биде комбинација од двата фактори.

Има и некои докази дека доживувањето позитивни емоции може да влијае на вашето закрепнување кога сте болни или повредени. Во една студија, истражувачите забележаа дека позитивното гледање може да влијае на тоа колку брзо ќе заздравите, па дури и може да влијае на стапките на преживување.

Во меѓувреме, негативните емоции се поврзани со долгорочни негативни здравствени ефекти. Луѓето кои имаат проблем со ефикасно управување со своите емоции или живеат со стрес може

да имаат поголема веројатност да доживеат хронични здравствени состојби и да го зголемат ризикот од рана смрт.

Долготрајните чувства поради секојдневниот стрес може да влијаат на долгорочното здравје.

Научете да управувате и да ги изразувате вашите емоции

Со оглед на значењето на вашите емоции и како тие можат да влијаат на вашето физичко и ментално здравје, сè поважно е да управувате и да ги изразувате вашите емоции на здрав и продуктивен начин. Ако барате начини за подобро управување со вашите емоции, еве неколку совети поддржани од истражувања за тоа што би можеле да направите:

Признајте како се чувствувате: Еден од првите чекори за ефективно изразување на вашите емоции е да признаете како се чувствувате. Тоа не само што ви овозможува да ги забележите вашите емоции, туку и да ги решите сите проблеми што би можеле да предизвикаат да ги почувствувате овие емоции.

Реконструирајте го вашето размислување: Промената на начинот на кој размислувате за нешто може да ви помогне да искусите различни емоции. На пример, кога некоја ситуација ве растажува, можете да го барате позитивното во ситуацијата и наместо тоа да се фокусирате на тоа. Можеби сè уште сте тажни, но тоа нема да ве одзема толку многу и би можело полесно да се управува.

Поставете тајмер: Справувањето со негативните емоции како тага, па дури и гнев не е за негирање или потиснување на вашите чувства, туку наместо тоа да не дозволите да го преземат вашиот живот. Ако откриете дека сте обземени од одредена емоција, дозволете си да ја почувствувате во потполност, но поставете временско ограничување. Поставете тајмер за 30 минути (или време по ваш избор) за да ги изразите вашите емоции на начин што нема да им наштети на себе или на другите. Кога ќе истече времето, пренасочете ги мислите и преминете на нешто друго. Размислете да одите на прошетка, да читате книга или да подготвите вкусен оброк за да го префрлите вашето размислување на друга активност. Клучот е да ги почувствувате и изразите своите емоции, но исто така да не дозволите вашите емоции да ве обземат.

Поминете време во природа: Бројни студии открија дека поминувањето време надвор, особено во парк или друг зелен простор, го подобрува расположението. Дури и да одвоите време за да ги забележите дрвјата кога сте во зафатен град може да ви помогне да го смирите вашиот ум или да го промените фокусот, така што она што ве вознемирува повеќе не е во центарот на вниманието.

Направете го спиењето приоритет: Доволното спиење е исто толку важно за вашето емоционално здравје како што е важно за вашето физичко здравје. Недоволното одморање може негативно да влијае на вашето расположение и секојдневно функционирање. Може да биде тешко да заспиете кога имате стрес или чувствувате тешки емоции. Испробувањето совети како топла бања, читање книга или студена соба може да ви помогне брзо да заспиете.

Обидете се со внимателна медитација: Медитацијата е научно одобрен начин за намалување на стресот и смирување на вашиот ум. Ако ве мачат многу работи или ако одеднаш ве обземе емоции, пронајдете мирно место, земете неколку длабоки вдишувања и фокусирајте се на сегашниот момент. Тоа може да ги ублажи негативните емоции и да ви помогне да се справите со предизвиците со кои се соочувате.

Користете техники за релаксација: вежбите за дишење и другите техники за релаксација (како истегнување или јога) можат да помогнат да се смират негативните емоции. Поточно, бавното дишење може да помогне да се промени физичкиот одговор на вашето тело на негативните емоции. За некои луѓе, длабокото дишење станува нивна активност за уништување на стресот, особено кога се справуваат со гнев или страв.

Вклучете се во физичка активност: Вежбањето долго време е средство за ослободување од стрес за луѓето. Без разлика дали одите на трчање за да ја расчистите главата или одите на час по бокс за да изразите дел од вашиот гнев, физичката активност може да ви помогне да се справите со негативните емоции и поефикасно да управувате со нив. Најважно е да најдете вежби во кои уживате.

Што е емоционална интелигенција?

Емоционалната интелигенција е способност да се препознаат не само сопствените емоции, туку и емоциите на другите. Луѓето кои се емоционално интелигентни се самосвесни и способни да управуваат со своите емоции и импулси. Тие, исто така, имаат тенденција да бидат сочувствителни и можат да ја читаат просторијата. Со други зборови, тие добиваат емоционални знаци и ја препознаваат емоционалната динамика на луѓето околу кои се наоѓаат. Ова им овозможува јасно да комуницираат, ефективно да управуваат со конфликтот и да работат добро со другите.

Ако сакате да ја подобрите вашата емоционална интелигенција, првиот чекор е да ги разберете сопствените емоции. Обрнете внимание на тоа како се чувствувате и зошто. Откако ќе ги разберете сопствените емоционални одговори, ќе бидете подобро опремени да ги разберете емоциите на другите. Разбирањето на себе и на другите ви помага да ги подобрите вашите социјални вештини, да изградите силни врски и да го подобрите донесувањето одлуки.

Брз преглед

Вашите емоции се како вашиот ум и тело реагираат на ситуации во вашиот живот. Постојат шест основни типови на емоции (радост, тага, лутина, одвратност, изненадување и страв), заедно со неколку видови сложени емоции. Спротивно на популарното верување, не постои нешто како „лоша“ емоција. Всушност, нормално е да доживувате различни негативни и позитивни емоции во текот на вашиот живот.

Иако е важно да ги чувствувате вашите емоции, исто така е од витално значење да препознаете зошто се чувствувате така и да ги изразите своите емоции на ефективен начин. Вашите емоции можат значително да влијаат на вашата ментална и физичка благосостојба. Учењето како да управувате со вашите емоции може да помогне да се подобри вашето расположение, да се намали стресот и да се намали ризикот од штетно однесување.