Јапонците не учат: Еве зошто почесто да шетате барем по половина час во длабока шума


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Сигурно секој од вас барем еднаш во животот имал можност да ужива во пријатна прошетка низ шумски стебла и по шумски патеки и да ги мерачи природните убавини. Поради шумските убавини и чистиот воздух некои се одлучуваат и да се населат во близина на шума, а други патуваат и по илјадници километри за да шетаат низ прашумите на Костарика или Еквадор.

Јапонските научници со своето истражување се надоврзуваат кон човечката наклонетост кон шумите и откриваат дека традицијата која се нарекува Шинри-иоку (во превод „бањање во шума“) и понатаму има силен ефект и е атрактивна, пред сè заради биохемиското влијание на шумата врз човековото здравје.

Научниците дојдоа до заклучок дека престојот и прошетките во шумските предели го подобруваат природниот имунитет кој е важен фактор во спречување на појавата на рак како и други хронични болести кај луѓето.

Како се случува тоа?

Кога научниците ги тестираа луѓето пред и после двочасовна прошетка низ шума, беше откриено дека кај сите, освен кај едно лице, има 50% па и повеќе од Т-зрнцата, Тие исто така имаа понизок крвен притисок, чувствуваа смиреност, како и побистра глава.

Шумските дрва и растенија емитираат „антимикробни органски летливи честички од растителните деривати, кои се нарекуваат фитонциди кои ги чистат габичките и бактериите“. Габичките и бактериите можат да бидат сериозен проблем за нашиот имунитетен систем, а според научното истражување нив не ги „сакаат“ ниту дрвата.

Стотици и илјадници години старите дрва и растенија со текот на годините ја усовршиле заштитата од бактерии и габички, па кога шетате низ шума со секој ваш здив вашиот организам се соединува со овие компоненти чиј ефект во организмот трае во следните два месеци.

Поради тоа овој „ритуал“ се нарекува „бањање во шума“, бидејќи ние буквално се бањаме во нејзиниот природен имунитет, поточно во нејзиниот фитохемиски имунитетен систем.