Извадено „од нафталин“: Епски омоти од екс-ју музички албуми


Меси против Левандовски -11 ден ↓↓↓Музичките издавачки куќи од бивша Југославија, на чело со Југотон, лансираа огромен број поп и рок винил изданија во периодот помеѓу 1947 и 1991 година.

Освен поп и рок’ен’рол музиката, она што исклучително ја „палеше“ југословенската публика во средината на ’70-те години беше миксот од југословенски фолк и популарна музика. Тоа резултираше со голем корпус на изданија од разновидни жанрови, вокали и аранжмани, зачинети со „бесни“ омоти.