Вебкафе

Истражувачите на Антарктикот открија непроценливо богатство старо над еден век

Истражувачите кои работат на истражување на Антарктикот беа изненадени од возбудливото откритие на кое наидоа – своевидно богатство старо над еден век, сокриено под замрзнатите антарктички предели.

Сер Ернест Шеклтон бил британски поларен истражувач кој водел три експедиции на Антарктикот. Од 1907 до 1909 година, Шеклтон заедно со тројца придружници ја завршија експедицијата Нимрод, воспоставувајќи нов рекорд во оддалеченост од Јужниот пол.

Во 1921 година, по враќањето од последната експедиција, Шеклтон починал од срцев удар и беше погребан на ледениот континент – а со себе однесе многу тајни.

Сепак, по повеќе од 100 години, археолозите на местото на експедицијата пронајдоа две шишиња одлично вино од Шкотска, скриено во мразот на Антарктикот !

Откако археолозите го откриле ова неочекувано богатство, тие не ја отстраниле веднаш неговата замка на мразот бидејќи се плашеле да не ги оштетат нивните откритија. Затоа чекале неколку години додека сите алатки што им биле потребни не беа доставени на локацијата.

Дури тогаш успеале внимателно да ги извадат кутиите,а тогаш вискито се одмрзнало за скоро две недели. Се покажа дека шишињата го преживеале вековното затворање.

Флашираните во 1898 година, шишиња виски од Мекинли биле меѓу три гајби и две ракии пронајдени во 2010 година.

Фирмата, која сега е сопственик на марката Мекинли, изнајмила приватен авион, кој во 2011 година ги презел шишињата од седиштето на операциите на Антарктикот во Кристчрч, Нов Зеланд, за да ги однесат во Шкотска на анализа.

Рецептот за ова виски бил изгубен, но компанијата направила нова серија од 50.000 шишиња од примерокот извлечен со шприц низ плута од едно шише. Ричард Патерсон, еден од водечките блендери, изјави за АБЦ Њујз: „Откако ќе го доведам на собна температура, планирам да го истурам во чаша, и да ја оставам течноста да го открие скриеното богатство заробено во мраз за сите овие години“.

„Ако содржината е добра за безбедно да се извлече и анализира, оригиналната смеса може да се повтори. Со оглед на тоа дека првобитниот рецепт веќе не постои, ова може да ја отвори вратата за историјата“, рече тој.

Advertisements
To Top