Химна, пари, поштенски марки – еве што сè ќе се менува заради смртта на кралицата Елизабета II


Ep.1 Urban Explorer: Каде да пиете најдобро кафе во Скопје!? ↓↓↓


Веста за смртта на британската кралица Елизабета Втора, која почина вчера на 96-годишна возраст, одекна на сите страни од светот и телеграми со сочувство пристигнуваат од сите светски лидери.

Во Обединтетото кралство сега ќе треба да се менуваат банкноти, монети и поштенски марки, ќе има и нови поштенски сандачиња, униформи и пасоши. Промени ќе претрпи и националната химна, пренесува Слободна Европа.

Во Обединетото Кралство, сите банкноти и монети го прикажуваат лицето на кралицата, но сега по нејзината смрт, ќе има нови монети и готовина со ликот на кралот Чарлс Трети. Парите со ликот на кралицата ќе останат легално средство за плаќање до датумот кога тие повеќе нема да можат да се користат.
Ликот на кралицата се користи на валутата и во Канада, Австралија и Нов Зеланд кои постепено ќе треба да ги исфрлат овие пари од употреба.

Исто така, ќе треба да се направат и нови поштенските марки, наместо со ликот на кралицата, со новиот крал Чарлс Трети. Оние што имаат слика на кралицата ќе бидат постепено отстранети.

Иако по смртта на монархот, поштенските сандачиња не се заменуваат, сите нови направени, најверојатно ќе ја прикажуваат шифрата што ја избрал новиот крал. Шифрата на поштенските сандачиња сега е означена со EIIR или Елизабета II Регина. На латински Регина е кралица. Рекс е латински за крал.

Шифрата на кралицата се појавува на многу униформи во Обединетото Кралство, вклучувајќи ги и оние што ги носат полицајците и војската. Овие униформи најверојатно со текот на времето ќе се заменат со шифрата на новиот крал.

Промени ќе има и во пасошите на државјаните на Обединетото Кралство, бидејќи сега во нив е наведено „Државниот секретар на нејзиното британско височество бара и бара во името на нејзиното височество на сите оние на кои се однесува да му дозволат на носителот слободно да поминува без дозвола или пречки и да му се дозволи на носителот таква помош и заштита ако му биде потребна“. Затоа, новите издадени пасоши ќе бидат изменети за да ги одразуваат машките заменки на новиот крал. Сепак, веројатно е дека пасошите ќе треба да се обноват само откако ќе истечат.

Националната химна на земјата повеќе нема да биде „God Save the Queen“.Ќе се врати на верзијата за машки монарх, што е „God save the King“, со заменките во зборовите променети во машка верзија. Оваа верзија на националната химна последен пат била користена во 1952 година кога на тронот беше Џорџ Шести.