Hennessey Venom F5 „цапна“ 437,1 км/час


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Минатата година ги надмина 322 км/ч, а во јануари 402 км/ч. Сега се врати и вози со 271,6 mph или 437,1 km/h. Ова дефинитивно не е крајот, бидејќи на овој ѕвер му требаат само 15,5 секунди за да достигне 400 km/h. Станува збор за Hennessey и неговиот Venom F5 конечно влегуваат во производство.

Последните тестови на патеката Johnny Bohmer Proving Grounds во Флорида, покрај новиот брзински рекорд, ги вклучија и најновите фини калибрации на системот за управување, сопирачките и моторот, а работеле и на аеродинамиката. Како што истакнува Џон Хенеси, тој сега ќе се фокусира на производството.

Планот е да се произведат точно 24 примероци, а првите 12 ќе бидат произведени и испорачани подоцна оваа година. Истовремено ќе се обидат да го соборат брзинскиот рекорд, односно да ја достигнат границата од 300 mph или 482,8 km/h.

Да не зборуваме дека и покрај цената од 2,1 милиони долари, автомобилот е одамна распродаден. Купувачите биле пронајдени без поголеми проблеми. Како да не биде кога станува збор за американски производ кој беше промовиран како прв сериски автомобил кој возел 500 km/h. Единствениот кој сè уште го сака тоа , е Коенигсег, па ќе биде интересно да се види кој ќе биде прв.