Гратчето Алгар бара УНЕСКО да го стави нивниот уличен вечерен разговор на списокот на светско културно наследство


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Алгар, гратче со 1.400 жители лоцирано во јужна Шпанија, побара од УНЕСКО да го вклучи уличниот вечерен комшиски разговор на списокот на светско наследство, со што ќе го заштити вековното дружење на отворено.

Во Алгар, кој се наоѓа во внатрешноста на земјата и е оддалечен 60 километри од крајбрежниот град Кадиз, летата се екстремно жешки, па луѓето излегуваат само навечер кога жештините се намалуваат, јавуваат локалните медиуми.

Штом првиот самрак се наѕира над местото и доаѓа свеж воздух од околните планини, локалните жители почнуваат да носат столови и маси пред своите куќи, а групи од 10 до 15 луѓе се собираат на улиците за да разговараат, да играат карти или само да уживаат во амбиентот.