Германците направија сефте плаќање со рубљи за рускиот гас


Роналдо нека се пази, Мароко гази - 19 ден ↓↓↓Германските електроенергетски компании RWE и Uniper потврдија дека го извршиле првото плаќање во рубљи за рускиот гас, согласно московскиот декрет кој предвидува плаќања во рубли преку банка посредник во Русија.

Според рускиот декрет од крајот на март, купувачите од „непријателските земји“ мора да отворат сметка во Гаспромбанк на која префрлаат пари во договорената валута, главно евра и долари. Банката потоа ги продава на аукција на берзата и ги префрла на сметката на добавувачите на „Гаспром“.

Москва ги смета за непријателски земјите членки на ЕУ, САД, Швајцарија и другите кои воведоа санкции кон Русија за да ги исклучат големите руски банки од глобалниот финансиски систем.

Регулативата ги подели земјите на ЕУ. Така, Полска, Бугарија и Финска одбија да платат за рускиот гас според новите правила, а „Гаспром“ го прекина снабдувањето во мај. Оваа недела руската компанија објави дека повеќе нема да испорачува гас на холандската GasTerra или данската Oersted.

Германија е главен увозник на руски гас, кој минатата година учествуваше со повеќе од половина од увозот на гориво, а значителен дел беше нарачан од Uniper и RWE. Двете компании веќе најавија дека ќе отворат сметки во Гаспромбанк, во согласност со сегашните санкции кон Русија, за да се обезбеди континуирано снабдување со гас на Германија.