„Фактурални завиткувања“ – изложба на прилепскиот скулптор Филип Перески


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Насловот „Фактурални завиткувања“ непосредно нè води кон првата самостојна изложба на скулпторот Филип Перески. Неговите скулптури претставуваат отворени естетски волумени со експресивна, експериментална и уметничка форма. Тие се дела кои му припаѓаат на новото време, во чија содржина се препознава современата скулптура со сите нејзини пропратни елементи.

Така вели историчарката на уметност Елизабета Дерменкоска-Цефи во својот осврт кон првата изложба на скулпторот Филип Перески од Прилеп.

Изложбата ќе биде отворена во галеријата во прилепскиот Центар за култура „Марко Цепенков“, на 20 декември (сабота), во 20 часот .

Перески на првата самостојна изложба ќе се претстави со 10 скулптури. Изложбата се отвора во рамките на манифестацијата „Милениумска вечер“ со која се одбележуваат 1000 години од постоењето на Прилеп.