Првата „Поетска везилка“ помина повеќе од успешно


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Настанот „Поетска везилка“ во чест на Блаже Конески помина повеќе од успешно. По успешно спроведениот конкурс за избор на најдобра лична творба на кој учествуваа 54 автори од цела Македонија, автори и од Канада и Германија, во просториите на Градската библиотека се одржа Поетска вечер на која покрај програмата беа доделени награди и благодарници на учесниците.

Прва награда освои Габриела Стојаноска Станоеска со творбата „Јас ќе ги спомнам зборовите“
Втора награда Гаврило Миловановиќ со „Антиепитаф“

17.12vezilka2

Трета награда е во рацете на двајца учесници, Сузана Ѓорѓиевска со творбата „По сокак со чекор бавен“ и Гоан Тодороски со „Мавзолејот на моетите“.

17.12vezilka3

Со согласност на авторите на пристигнатите лични творби ОК на ВМРО-ДПМНЕ издаде алманах „Поетска везилка“ кој беше промовиран на поетската вечер.

– Од предговорот на книгата: Од скоро 7000 јазици во светот, лингвистите велат дека повеќе од половината се во изумирање. Фактот што по еден јазик на секои две недели изумира, од различни причини, беше повод да организираме поетски конкурс со кој ќе поттикниме нашите сограѓани да дадат свој придонес кон негување на македонскиот јазик, култура и традиција.

17.12vezilka4
Блаже Конески оставил зад себе ризница од литературни дела напишани на македонски јазик. Илјадниците страници научна литература, проза и поезија се дела во кои живее посебноста на македонскиот народ, милозвучноста на македонскиот јазик и трепетот на македонската душа. Црвено – црниот конец со кој е извезена историјата на Македонија, а опеан во неговата „Везилка“ го нафрли котелецот на ова поетско издание во чест на македонскиот јазик.

Поезијата е најинтимниот пријател на душата и токму затоа длабока благодарност кон учесниците на конкурсот „Поетска везилка“ кои што споделија парче од сопствената душа. Искрено се надеваме дека сите заедно дадовме сопствен придонес кон афирмација на македонскиот јазик преку поезија, преку ослободување на емоцијата и поттикнување на инспирацијата, осоено кај помладите генерации.