Европскиот воздушен простор затворен за Боинг 737 Макс8

Европската агенција за безбедност на воздухопловството објави дека ќе го затвори европскиот воздушен простор за авионот “Боинг 737” Mакс по двете несреќи на овој модел во рок од пет месеци.

„ЕАСА одлучи да ги прекине сите летни операции на двата компромитирани модели”, рече агенцијата.

Голем број авиокомпании одлучија да ги приземјат авионите од тимот Боинг 737 Макс 8, а компанијата беше приморана да направи измени во софтверот со цел леталата да ги направи побезбедни.

Набрзо откако се урна авионот на „Етиопијан ерлјанс“, акциите на „Боинг“ драстично паднаа.