Еверест му ја украде славата: Овој врв е вистински највисок на светот


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Највисока планина на планетата Земја е Монт Еверест, нели? Е па, во голема мера и не е баш така – тврдат научниците. Според мерењата кои ги имаат направено научните тимови, вистински највисок врв на светот всушност е Монт Чимборазо во Еквадор, пренесува New York Times.

Неактивниот вулкан во Андите, врвот Чимборазо, се извишува околу 6.248 метри над морското ниво, што е значително пониско од висината на бескомпромисниот гигант Еверест со своите 8.848 метри. Но, нештата стојат малку поинаку кога нивната висина ја мерите од центарот на Земјата.

19.5.Mont-Cimborazo1

Тоа е така затоа што Земјата не е рамна, но не е ни совршена топка (добро, со ова веројатно нема да се согласи Миленко, ама што да му правиме 😀 ). Планетата е малку сплосната на половите и благо подиспакната кај екваторот, поради што обемот е за околу 21 километар поширок баш кај таа хоризонтала. А Чимборазо е блиску до екваторот, додека Еверест се наоѓа на 28-от степен северна географска ширина, на речиси една третина оддалеченост кон едниот пол на планетата.

19.5.Mont-Cimborazo3

Монт Чимборазо кај индијанскиот народ во преданијата е прикажан како маж кој е во олујна врска со пониската и активна женска придружничка, вулканот Тунгураху, кој исфрла пепел кој паѓа под ледените падини на Чимборазо.

Жозефина Васкез, археолог на Универзитетот Сан Франциско во Кит, вели дека Чимборазо е обожуван уште од предколумовското време, како и дека уште претставува света планина каде се смета дека сте поблиску до Бога.

19.5.Mont-Cimborazo2

За време на неодамнешното искачување со кое се прослави 280-годишнината од мисијата од 1736 година, под водство на Чарлс Мари Де Ла Кондамине, француски научник и истражувач, при што денешните научници открија дека Чимборазо е за околу 5 метри понизок отколку што претходно се мислеше дека е висок. Но, едногласно потврдија дека истиот претставува највисокиот врв на планетата мерен од самиот центар на Земјината топка.

19.5.Mont-Cimborazo4

Зошто тогаш Еверест ја собра сета слава? Поради искачувањето!

Искачувањето на Монт Еверест вообичаено, во идеални временски услови, бара десетдневно патување до базниот камп, шест недели аклиматизација и седум до девет дена искачување до самиот врв. Искачувањето, пак, на Чимборазо можем да се изведе за две недели, со еден до два дена посветени на искачувањето на самиот врв, откако претходно ќе се аклиматизирате, тврди Тод Барлесон, претседател на планинарската компанија Alpine Ascents International.

19.5.Mont-Cimborazo5

„Немојте погрешно да ме сфатите, јас воопшто не ја потценувам таа планина“, вели тој. „Чимборазо е фантастичен тренинг за подготовка за искачување на поголемите планини“.