Еве од кои дејности работниците во Македонија земаат најниски плати


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


И додека компјутерските програмери дефинитивно се на врвот на листата по износот на плати, на другата страна од оваа листа, на дното се вработените во заштитните и истражните дејности.

Во тој сектор платите во Македонија во декември 2020 биле најмали и изнесуваат во просек 15.933 денари .

Во листата со најниски примања се редат вработени во производство на кожа и слични производи од кожа каде просечната плата е 16.777 денари.

Следуваат туристичките агенции и туроператори и вработени во таа дејност со плати во просек од 17.189 денари.

Помали од просечните плати земаат и вработени во секторот подготовка на оброци и служење на храна, Услуги поврзани со одржување на згради и дејности на уредување и одржување на животната средина и природата , работници во производство на облека, мебел како и рибарство и аквакултура.

На оваа листа место си најдоа и работниците од производство на мебел и други.

28.294 денари е просечната исплатена плата во декември 202.