Еве колку ќе ја чинат Македонија картичките за плаќање патарини за српските туристи кои ќе минуваат низ земјава

Patarina

Изработката на една картичка за плаќање на патарини наменета за секој српски турист кој летово ќе минува низ земјава ќе ја чини Македонија сто денари, соопштија од Владата.

-Патарините од Табановце до Богородица чинат 760 денари и толку средства ќе има на секоја од картичките. Сто денари чини изработката значи 860 денари за едно возило, рече владиниот портпарол Душко Арсовски на денешната прес-конференција.

Владата ги ослободи од плаќање патарина од 15 јуни до 15 август српските туристи како благодарност за донираните вакцини.

Останатите српски државјани, кои ќе одат во Охрид, преку автопатот Скопје-Гостивар, или во Дојран, преку автопатот Скопје-Штип, нема да можат да го користат подарокот од македонската влада.

Ослободувањето од плаќање патарина ќе трае од 15 јуни до 15 август. Србија донираше 8 илјади вакцини на „Фајзер“ во февруари, а потоа во април уште 40 илјади вакцини „Спутник“. Исто така, во Србија се вакцинираа над 15 илјади македонски граѓани