Добрината над сè: Муслимани нудат бесплатен божиќен оброк во својот ресторан

Доколку се бара вистинското значење на Божиќ, сигурно дека едно од местата каде можете да го најдете тоа е лондонскиот ресторан чии сопственици се муслимани.

7-12-restoran-london1

Ресторанот Shish, чија специјалност е турската кујна, за католички Божиќ нуди бесплатен оброк за стари лица и бездомници, бидејќи, како што пишува на натписот на нивниот ресторан, никој не јаде сам за Божиќ. Пораката која го кажува тоа првично беше напишана во ракописна форма.

7-12-restoran-london2

„Ние само им помагаме на луѓето. Многумина од оние кои Божиќ го поминуваат дома, сами. А не мора да биде така. Можат да дојдат овде и да се забавуваат“, вели член на персоналот во ресторанот за BuzzFeed.

Оброкот вклучува супа и ѕаѕик (традиционално турско јадење со јогурт и краставици) за предјадење, пилешко ил вегетаријанско главно јадење и пудинг со ориз за десерт.