Актуелно

Денес почнува првата фаза од олеснувањето на ограничувањата заради коронавирусот

Со владината одлука донесена на вчерашната седница, од денес почнува првата од трите фази на олабавување на мерките за ограничување заради превенција и спречување на ширењето на коронавирусот.

Првата фаза го опфаќа враќањето во функција на Заводот за слух и говор, центрите за обука, органите на управата, автошколите, тренинзите на отворено за индивидуални спортови, спортските обложувалници преку шалтерски систем и затворените молови без рестораните во нив.

Премиерот Оливер Спасовски на вчерашната прес-конференција соопшти дека враќањето во функција на некои стопански дејности ќе биде под строги правила, услови и критериуми за заштита на на вработените и за останатите граѓани.

Втората фаза би била транзициска и ќе вклучи отворање на угостителските објекти, но под строги мерки и протоколи кои нема да го доведат во ризик здравјето на граѓаните и третата фаза би била компелтно враќање на целиот процес на нормално живеење, односно начин на живеење кое ќе одговара на новата реалност и која ќе предвидува мерки на лична заштита, како маски и дезинфекција и физчко растојание.

Прва фаза: Конференции, состаноци, службени патувања без државен карантин

Во однос на одржувањето на состаноци, семинари и конференции, ќе мора да се применуваат посебни протоколи кои мора да ги почитуваат следните услови:

-состаноците, седниците, обуките, семинарите, конференциите и настаните ќе бидат со ограниченовреметраење од најмногу 6 часа, со задолжителни паузи на секои два часа;

-пред почетокот сите учесници треба да бидат известени дека доколку имаат какви било симптоми кои укажуваат на зараза, мора да го откажат настанот или да не присуствуваат;

– бројот на учесници ќе биде ограничен и сите ќе мора да носат опрема за лична заштита, да има физичко растојание од 2 метра и во просторијата д аима средство за дезинфекција;

-просторијата почесто да се проветрува, особено за време на паузите и се забранува групирање, а по завршувањето, просторијата треба да се исчисти, да се дезинфицира подот со средство против вируси и да има канта за отпадоци со капак.

-органите на управата можат да одржуваат состаноци и конференции со најмногу 30 луѓе, во зависност од просторијата за да се обезбеди физичко растојание од 2 метра, да се носат заштитни маски и да има средство за дезинфекција;

-на избраните и именувани функционери ќе им се овозможат службени патувања со почитување на препораките од Комисијата за заразни болести, со носење опрема за лична заштита и при враќањето нема да биде задолжителен државен.

Од денес се отвораат затворените молови, но без рестораните во нив, и притоа ќе важат строги правила и протколи и мерките за превенција за појава и ширење на заразата;

-во рестораните и кафулињата нема д аможе да се служи храна, туку ќе може да се подигнуваат нарачки преку шалтер и достава;

-ќе има ограничени работна време од 10 до 18 часот, а во неделите моловите нема да работат;

-сите мерки за заштита предвидуваат задолжително регулирање од овластено лице на бројот на посетители, за да се спречи групирање по ходници и задолжително носење опрема за лична заштита и за купувачите и за вработените;

To Top