Дали сте чуле за Василиј Аркипов – човекот кој го спаси светот?

Кога во тензијата на глобално поле е вклучено нуклеарното оружје, а не знаеш и не можеш да знаеш што наумил непријателот, па поради тоа си исплашен, тогаш единствно што може да ти помогне е да останеш смирен.

Од денешна перспектива, светот веројатно најголемото „благодарам“ што уште е ваков и цел каков што го знаеме и живееме, со сите мани и убавини, му го должи на подморничкиот капетан Василиј Александрович Аркипов – човекот кој со смирен и ладнокрвен разум одлучи руските подморници да не ги испалат нуклеарните торпеда кон американската флота и со тоа веројатно да започне катаклизмичната нуклеарна војна како кулминација на Студената војна помеѓу САД и СССР.

13.1.arkhipov1Подолу го имате документарниот филм посветен на овој руски воен лик кој веројатно речиси никој ниту го споменува, ниту го знае, а сепак, нему му должиме што денес сме цели како свет. Препорачани 50-тина минути за кои нема да зажалите ако ги потрошите на ова видео.