Дали е можно да се избелат забите со „домашни“ методи дома?

Дали е можно да се избелат забите со „домашни“ методи дома?

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Модерната стоматологија може да понуди многу начини да ја направите вашата насмевка убава и снежно бела, но многумина сепак претпочитаат да користат домашни лекови.

Згора на тоа, популарни се и препаратите од аптека и советите од „бабината“. Стоматолошки хирург, имплантолог и пародонтолог откри колку е безбедно да се користат домашни рецепти за избелување.

Процес на белење на заби: што е тоа?

Луѓето многу често го мешаат белењето на забите со ефектот на осветлување, кој го добиваат како пријатен бонус кога се подложуваат на професионална орална хигиена кај стоматолог. Сепак, тие се сосема различни процедури. Со белење на забите, стоматолозите го разбираат осветлувањето на пигментите на глеѓта, кое се создава под влијание на атомскиот кислород, а професионалната орална хигиена вклучува висококвалитетно чистење на забите од наслаги и забен камен.

Забите содржат огромна количина природни пигменти, како и оние кои продираат во забите при пиење чај, кафе, пијалоци, црвено вино итн. Насмевката станува се помалку бела, а тоа е фрустрирачко. При белењето, атомскиот кислород се нанесува на туѓи пигменти, но мора да бидете многу внимателни за да добиете добар резултат без да предизвикате штета.

Популарни народни методи

На Интернет можете да најдете голем избор на рецепти за белење на заби. Но, најпопуларните методи на „баба“ се следниве:

  • сода, кујнска сол;
  • активен јаглен;
  • хидроген пероксид;
  • лимонска киселина

Дури и ако ги користите овие производи многу внимателно и ретко, сепак ќе ја оштетите вашата глеѓ. Сода бикарбона, кујнска сол и активен јаглен механички ја отстрануваат плаката, а забите всушност изгледаат побели. Сепак, овие супстанции истовремено отстрануваат тенок слој на глеѓ. Лимонската киселина речиси е невозможно да се нанесе исклучиво на површината што се чисти, па може да ги изгори вашите непца. Водород пероксид, заедно со темните пигменти, ги отстранува минералните компоненти од глеѓта, што ги прави забите кршливи и чувствителни.

Белење дома со купени производи

Во широк асортиман се претставени и производите за избелување на забите од аптеките и продавниците. Најпопуларните од нив се:

  • гелови со белење ефект;
  • специјални пасти за заби;
  • ленти за избелување.

При изборот на пастите за заби, мора внимателно да пристапите, бидејќи тие можат да бидат многу абразивни – односно избелувањето при употреба се должи на механичкото отстранување на наслагите. Таквите производи користат прилично груби честички и можат да ја оштетат глеѓта. Подобро е да се користат пасти за белење со ниска абразивност. Но, во секој случај, пред да изберете таков производ, се препорачува да се консултирате со стоматолог, кој ќе утврди колку е цврста вашата глеѓ, дали има изложени места, почетен кариес, абразија.

Местата каде што е разреден заштитниот слој на забите се многу нежни, а доколку се изложени на препаратот за избелување, тоа може да предизвика зголемена чувствителност на глеѓта или дури, во некои случаи, нејзино уништување. И ако има знаци на рано расипување на забите, обидот да ги избелите забите може да доведе до негов брз развој.

Геловите за избелување на забите содржат водород пероксид, кој кога се распаѓа, ослободува атомски кислород. Иако процесот е сличен на она што се случува во ординацијата на забар, мора да бидете многу внимателни. Ако вашата глеѓ има зголемена чувствителност, на пример, на студ или на ефектот на одредени плодови, тогаш кога користите такви гелови, таа може да се зголеми, а потоа можете да се збогувате со удобен живот. Стоматологот може да го избере производот и неговата концентрација според вашите индивидуални карактеристики.

Лентите за избелување, кои се толку популарни, во основа се слични на гелови. Едноставно се нанесуваат на забите, содржат водород пероксид, а при изложување се ослободува атомски кислород – поради што забите стануваат бели. Тука има уште една опасност. Бидејќи водород пероксид може активно да влијае не само на глеѓта, туку и на непцата, може да ги оштети. Како резултат на тоа, на погодените области се појавуваат бели точки, а во некои случаи може да се формираат чирови.

Дали вреди да се користат народни лекови и домашни методи?

Домашното избелување на забите има лоши резултати и голема опасност по здравјето, но непромислената употреба на пасти за избелување или гелови кои може да се купат во аптека, може да предизвика непоправлива штета на глеѓта или непцата.

Можете да го споредите ефектот со белење на косата: ако го направите тоа на погрешен начин, праменот ќе стане кршлив и кршлив. Но, косата повторно ќе порасне, но забите не.

Ако сакате вашата насмевка да биде и убава и здрава, земете избалансиран пристап кон изборот на производи за избелување и избегнувајте непроверени препораки. Уште подобро, ќе ви дадеме совет. Разговарајте со вашиот стоматолог: тој ќе избере безбеден метод за избелување и, доколку е потребно, ќе ја спроведе самата процедура.