Колку протеински барови можете да јадете за 1 ден?

Колку протеински барови можете да јадете за 1 ден?

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Протеинските барови се добра ужина, но дали е можно да се претера?

Кога барот може да се смета за „протеинска“ лента?

Во однос на содржината на протеини, нема ограничувања или спецификации за тоа кога барот може да се нарече „протеинска“ лента. Добро е ако протеините сочинуваат најмалку 25-30 проценти од тежината. Можеби најдобриот извор на протеини во таков бар би бил протеинот од сурутка.

Дали е можно да се јаде премногу протеински барови?

Повеќето спортисти и луѓе кои водат активен животен стил можат лесно да вклопат една или дури две протеински барови во нивната секојдневна исхрана. Можете ли да јадете повеќе? Тука, можеби, вреди да се размисли дали се обидувате да ги замените другите извори на протеини во вашата исхрана со шипки, како што се млечни производи, месо, јајца, риба. Сосема е очигледно дека овие други намирници ќе донесат поголеми здравствени придобивки, бидејќи освен протеини, ни обезбедуваат и низа други важни хранливи материи. Протеинските барови можат да послужат како добар додаток на главната диета, но не треба да го заменат оброкот.

Дали чоколадните протеински плочки се поздрави од обичните чоколадни плочки?

Како што сугерира името, најголемата разлика помеѓу обичната чоколада и протеинските плочки со вкус на чоколадо е содржината на протеини. Ова исто така автоматски ја намалува содржината на шеќер и маснотии во барот. Ако јадете една или дури две чоколадни протеински плочки дневно, нема потреба да се грижите за тоа. Повеќето од овие решетки едноставно се прекриени со чоколадо. Како резултат на тоа, процентот на чоколадо во целина останува многу низок. Сепак, оваа мала количина е доволна за да обезбеди сладок вкус. Здравата исхрана не значи дека неизбежно треба да се откажете од вашата дневна порција чоколадо.

Протеинска лента или протеински шејк – што е подобро?

Протеинските ленти се дефинитивно попогодни бидејќи се доволно мали за да ги однесат насекаде. Кога станува збор за протеините, користа е двојна. Протеинскиот шејк обезбедува во просек 30-40 грама протеини по порција – речиси двојно повеќе од повеќето барови. Покрај тоа, протеинот од шејкот директно се апсорбира, бидејќи телото побрзо ја апсорбира течната храна од телото отколку цврстата храна.

Кога е најдобро време да се јаде протеинска лента?

Ова е големата предност на протеинските шипки: времето не е од суштинско значење. Дали се чувствувате како да ви треба малку закуска пред тренинг? Јадете протеинска лента. Повеќето ленти тежат меѓу 50 и 70 грама, толку се мали што немаат негативно влијание на претстојниот тренинг поради можни дигестивни проблеми. Некои спортисти дури сакаат да грицкаат протеинска лента непосредно пред тренинг.

Најдобро е секогаш да имате протеинска лента со вас кога сте во движење. Тогаш ќе можете да се справите со вашиот „мал глад“ и да не морате да барате други опции за ужина.