Вебкафе

Дали денешен велосипедист може да извози и преживее една брутална етапа од Тур де Франс 1903

Да, прашањето кое е поставено како предизвик за двајцата велосипедисти е токму така конструирано – да извози и да преживее една етапа од првото издание на денес најпопуларната ултрамаратонска велосипедска трка Тур де Франс од 1903 година. Зошто „дали може да преживее“? Бруталноста е во бројките.

Првото издание се вози во 6 етапи во кои требало да бидат покриени 2.428 километри, или околу 400 километри по етапа. Денес има 21 етапа / 23 дена, етапите се далеку пократки, но вкупната должина на турата е подолга.

За разлика од денешните ултралесни најсовремени и најнови велосипедски модели кои ги возат велосипедистите на Тур де Франс, на почетоците од трката се возело на велосипеди што се најблиску до…поштарски точак. За опремата да не правиме муабет. А за екипната поддршка и тимовите кои со автомобили ги следат денес „бајкерите“ – за тоа не доаѓа во предвид ни да се помисли.

Еве го видеото за обидот на двајца велосипедисти да „измаваат“ една етапа од Тур де Франс од 1903 година.

Advertisements
To Top