Чинивче од 25 милиони долари


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Порцелански сад со дијаметар од околу 10 сантиметри беше продаден за повеќе од 25 милиони долари на аукцијата на кинеска уметност во Хонг Конг.

Според аукциската куќа Сотби, која организира повеќедневна аукција минатата недела, садот припаѓал на ретки примероци на керамика украсени во царските работилници во Пекинг во 18 век.

Садот бил произведен за време на владеењето на императорот Јонгџенг, кој владеел со Кина од 1722 до 1735 година, иако емајлот најверојатно бил насликан по неговата смрт.

На чинијата се прикажани две ластовички, расцветана кајсија и врба.

Дизајнот содржи и извадок од песна за која се верува дека е нарачана од претходникот на династијата Минг на Јонгџенг, императорот Ванли.

Во аукцискиот каталог, експертот за керамика Регина Крал рече дека мотивите на птиците и цвеќињата биле популарни во периодот Јонгженг.

Таа, исто така, го опишала садот како дел од мала група предмети кои го претставуваат „врвот на сликањето на порцелан, вештина која никогаш не била надмината“.

Повеќето од преостанатите примероци се чуваат во музеј во Тајван.

Некогаш дел од пар, садот за прв пат е снимен во колекцијата на трговскиот морепловец од Шангај, капетанот Чарлс Освалд Лидел кон крајот на 19 век. Двете чинии биле разделени во 1929 година, кога биле продадени за по 150 фунти.

„Близнакот“ од чинијата, продадена во саботата се чува во Британскиот музеј во Лондон, според Sotheby’s.