Вебкафе

Божиќниот панаѓур во Нирнберг – магична бајка од реалноста

Секоја година, во периодот на божиќните и новогодишните празници, само во Германија се отвораат околу 2.500 панаѓури и божиќни „базари“ со различен стилски декор – од кичерајски, до романтични и вкусно уредени бајковити украси.

Меѓу сите нив, посебно место на пиедесталот има божиќниот панаѓур „Кристкиндлесмаркт“ во Нирнберг е многу традиционален.

Зад божиќниот панаѓур се наоѓа детското пазарче. Тука децата можат да прават свеќи, колачиња во божиќната пекарница, или да се возат на носталгичната вртелешка.

Advertisements
To Top