Бившиот американски тренер кој беше обвинет за трговија со луѓе и сексуална злоупотреба извршил самоубиство


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Поранешниот американски тренер на гимнастика за жени, Џон Гедерт, кој беше обвинет за сексуална злоупотреба на гимнастичарки и трговија со луѓе, извршил самоубиство, пренесе за јавноста Јавниот обвинител на Мичиген, Дана Несел.

Во изјавата Несел рече: „Мојата канцеларија е известена дека телото на Џон Гедерт беше пронајдено подоцна попладнево откако тој почина сам“.

„Ова е тажен крај на тажна приказна за сите“.

Џон Гедерт, тренер на американскиот тим за гимнастика што освои злато на Олимписките игри 2012 година, изврши самоубиство откако беше обвинет за сексуална злоупотреба на гимнастичарки во Мичиген.

Против Џон Гедерт е поднесена тужба за физичко, вербално и сексуално злоставување на 20-тина девојки кои тренирале гимнастика меѓу 2008 и 2018 година во неговиот клуб Твистарс близу Лансинг. Во истиот клуб работеше и терапевтот Лери Насар, поранешен лекар на американскиот државен тим по гимнастика, кој беше во средиштето на најголемиот сексуален скандал во спортската историја на САД.

Обвинението вклучуваше обвинувања за сексуално вознемирување на гимнастичарки на возраст од 13 до 16 години.