Вебкафе

Бивш научник од НАСА тврди: Уште во ’70-те имавме докази за живот на Марс

Бивш научник, еден од водечките научни кадри од редот на научната структура на НАСА, тврди дека вселенската агенција уште во 1970-тите години нашла докази за вонземски живот , но го занемарила тоа епохално откритите.

Пред повеќе од 40 години, НАСА распореди меѓупланетарни вселенски летала Викинг 1 и Викинг 2 на Марс. Целта беше да се утврди дали има живот на Црвената планета, пишува Индипендент.

Резултатите од експериментот „Етикетирано издание“ (LR), добиени од НАСА во 1976 година, сугерираат дека нешто се случувало на површината на Марс. Гилберт В. Левин, инженер и истражител во НАСА, кој раководел со студијата, неодамна објави статија во која тврди дека во тоа време биле откриени едноставни форми на живот на Марс и дека НАСА го игнорирала откритието.

„На 30 јули 1976 година, ги добивме првите резултати од тестот LR од површината на Марс. Тие беа позитивни. После продолжување на експериментот, нашето вселенско летало собра податоци кои јасно укажуваа дека откривме облик на микробно дишење слично на она што често може да се најде во почвата на Земјата. Мислевме дека го најдовме одговорот на клучното прашање во тоа време “, рече Левин.

Сепак, експериментот LR не успеа да најде органски супстанции кои се физички дел од формата на живот, и на крајот НАСА заклучи дека резултатите потекнуваат од супстанција која само имитирала живот.

По ЛР, НАСА спроведе уште еден експеримент за да утврди дали Марс е соодветно живеалиште за вонземски форми.

Сепак, Левин тврди дека резултатите од 1976 година се јасен доказ за постоење на живот на Марс и смета дека НАСА мора да продолжи да спроведува слични истражувања затоа што животните форми пронајдени на Марс може да го загрозат животот на Земјата.

“Потрагата по форми на вонземски живот е на врвот на приоритетите на НАСА. Нашата држава постави јасна цел да испрати астронаути на Марс. Било какви животни форми што се наоѓаат таму може да бидат закана за нашите астронаути, како и за нас на Земјата по нивното враќање “, додаде тој.

На 13 февруари 2019 година, директорот на НАСА, Џим Бриденстен, потврди дека на Марс можат да бидат откриени микробиолошки форми на живот.

Во својата статија, Левин тврди дека НАСА не спровела друг експеримент што ќе обезбеди различно објаснување за резултатите добиени од ЛР.

“Неверојатен факт е дека немаме докази за да се исклучи можноста од живот на Марс. Покрај тоа, лабораториските студии покажаа дека дури и некои копнени микроорганизми би можеле да преживеат на Марс”, рече Левин, повикувајќи ја НАСА да го спроведе истиот експеримент како дел на некои од нивните следни мисии на Марс.

„Новото истражување може да ги потврди резултатите од експериментот што го спроведов пред 40 години и да послужи како водечка sвезда во потрагата по светиот грал на НАСА“, рече тој.

Advertisements
To Top