Актуелно

Апасиев го предупреди Заев: Постои затворска казна за тој што ќе ја потчини Македонија!

Професорот на штипскиот универзитет „Гоце Делчев“ и член на раководството на партијата Левица го предупредува премиерот Заев дека може да се соочи зо затворска казна од 5 години ако ја доведе Македонија во позиција на потчинетост во однос на Грција.

Пред денешната средба меѓу премиерите Заев и Ципрас во Давос, Швајцарија, Апасиев цитира законска основа за кривично гонење на претседателот на владата.

-Во очи на денешната средба Заев-Ципрас во Давос, да се потсетиме на член 308 од Кривичниот законик:
„Граѓанин на РМ кој ќе ја доведе Република Македонија во положба на ПОТЧИНЕТОСТ или зависност спрема некоја друга држава, ќе се казни со затвор најмалку пет години“ ;)”, пишува тој.

Апасиев кој во 2009-та година заедно со професорот Шкариќ и група студенти беше коавтор на книга која ги објаснува правните и политичките аспекти на спорот за името.

Апасиев со своите предупредувања алудира на можноста премиерот Заев да постигне штетен договор за името со Грција и така да создаде основа за кривично гонење.

To Top