Амандманите за промена на Уставот поминаа – следува јавната расправа


Македонија - Малта: Ни треба победа и тоа не каква било, туку газење треба! ↓↓↓



Собранието го усвои нацртот на четирите уставни амандмани, па сега се предвидува дека од утре Владата ќе ја започне јавната расправа за измена на Уставот, што може да трае максимум пет дена.

Потоа следува третата, завршна фаза, во која за усвојување на амандманите на Уставот Македонија е потребно 2/3 мнозинство од 80 пратеници.

Се предвидува дека промените на Уставот на Македонија би можеле да завршат до половината на јануари 2019та, а за да стапат на сила потребно е Грција да го ратификува Договорот од Преспа и пристапниот протокол на Македонија за членство во НАТО.