Акционерите од Твитер ги тужат Маск и компанијата за хаосот со продажбата на социјалната платформа

Инвеститорите од социјалната платформа Твитер ги тужат Илон Маск и самата компанија во која имаат акции за постапување по понудата на милијардерот од 44 милијарди долари што тој претходно ги понуди за компанијата.

Во тужбата се наведува дека Маск ги прекршил корпоративните закони на Калифорнија на неколку начини.

Маск е обвинет за недолично однесување и давање лажни изјави и манипулирање на пазарот, како и дека неговите постапки создале хаос во корпоративното седиште на Twitter.

Акциите на Twitter се за околу 27 отсто пониски од цената што за нив ја нуди Маск од 54,20 долари.

Во тужбата се наведува и дека Маск имал финансиска корист од одложувањето на објавувањето за неговото преземање на значителен удел во Twitter и планот да стане член на управниот одбор на компанијата, како и дека неколку твитови што ги објавил на Twitter, чиј редовен корисник е, било лажно наведување за 95 милиони следбеници на социјалната мрежа.

Тоа ја вклучува објавата во која Маск рече дека неговата понуда за преземање Twitter е во тек поради неговите сомневања за голем број лажни профили на таа платформа.

Неговата објава на 13 мај оваа година „беше обид за манипулација на берзата на Twitter “, се вели во тужбата.

Во петокот, Френк Ботини, еден од адвокатите што ги застапува инвеститорите на Twitter, изјави за BBC дека тужбата е поднесена затоа што Маск продолжува да ја омаловажува компанијата што сака да ја купи за 44 милијарди долари во обид повторно да преговара за куповната цена.

„Претставката што ја поднесовме во Сан Франциско бара Маск да одговара за неговото незаконско однесување“, рече Ботини.

Аналитичарите сметаат дека Маск бара начини да ја намали својата понуда или целосно да се откаже од договорот.

Маск навести дека може да побара да плати помалку за Twitter од 44 милијарди долари договорени со управниот одбор на компанијата во март.

Предложената колективна тужба беше поднесена оваа недела до Окружниот суд на САД во Калифорнија од страна на инвеститорот Вилијам Хересниак, кој рече дека дејствувал „во свое име и во име на сите други во слична ситуација“.

Групна тужба е тужба во рамките на која поединец застапува или дејствува во име на група луѓе.