5 врва повисоки од 4.000 метри за 7 часа и 45 минути – вака го направи тоа Андреас Штејндл

Андреас Штејндл е швајцарски алпинист, скијач, планинар и планински водич, роден на 8 април, 1989 година во Цермат.

Првично работел како дрводелец, пред да се стекне со диплома за планински водич во 2011 година. Се натпреварува во алспки скијачки дисциплини и во планинско трчање.

Во еден од своите атрактивни потфати во планинско трчање на Алпите, во 2015 година, за 7 часа и 45 минути искачи пет алпски врва повисоки од 4.000 метри надморска висина, со старт од родниот Цермат.