345 милиони евра казна од ЕУ за ТикТок


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Платформата за кратки видеа во кинеска сопственост, која со голема брзина расте во популарност кај тинејџерите ширум светот, прекршила голем број закони на ЕУ за приватност помеѓу 31 јули 2020 и 31 декември 2020 година, се вели во соопштението на ирската Комисија за заштита на податоци (DPC).

Ова е прв пат DPC, водечкиот регулатор на ЕУ за многу големи светски технолошки компании, да го казни TikTok во сопственост на ByteDance.

Бројни светски компании ја избраа Ирска како регионален центар, така што DPC е еден од клучните регулатори.

Портпаролот на TikTok објави дека не се согласува со одлуката, особено со висината на казната, и дека повеќето критики повеќе не се релевантни поради мерките што TikTok ги воведе пред да започне истрагата на DPC во септември 2021 година.

DPC тврди дека, меѓу другото, во 2020 година TikTok стандардно ги одржувал „јавните“ сметки на корисниците на возраст под 16 години и дека TikTok не потврдил дали корисникот е всушност родител или старател на детето во случај на поврзување на сметката.

TikTok додаде построги родителски контроли на Family Pairing во ноември 2020 година и ја смени стандардната поставка за сите регистрирани корисници под 16 години во „приватна“ во јануари 2021 година.

TikTok денеска соопшти дека планира дополнително да ги ажурира поставките за приватност за да ја направи разликата помеѓу јавните и приватните сметки појасна и дека приватната сметка ќе биде претходно избраната поставка за новите корисници на возраст од 16 до 17 години, кога подоцна ќе се регистрираат за апликација, воведување веќе овој месец.

DPC му даде на TikTok 3 месеци да се усогласи со одлуката.