300 евра за ноќ во градот на духовите: Во Чернобил „пука“ туризмот


Ep.2 Urban Explorer: Каде да се пирсате во Скопје!? ↓↓↓


Зоната на самракот од пред 30 години денеска претставува туристичка атракција. 

Во април 1986 година експлодира реактор четири во чернобилската нуклеарна електрана, испуштајќи големи количества радиоактивни хемикалии во воздухот, кои загадија милиони квадратни километри.

Околу 50.000 жители од блискиот град Припјат, кои советските власти го изградиле за работниците во електраната, мораше да се исели во рок од два дена.

На местото на експлозијата загинаа 30 лица, а уште неколку илјади од последица на зрачењето.

Припјат денеска е безбеден град, но Градот на духовите го посетуваат само туристите. Во областа, меѓутоа, не е можно да се влезе туку така, па за претстој Ви е потребна дозвола од владата.

Во Киев веќе неколку години „цутат“ туристичките аранжмани во кои се нудат еднодневни посети на Чернобил и Припјат, а по желба таму може и да се преноќи.

Цените се „лути“, па најевтината тура од Киев чини околу 67 евра, а поскапите и за повеќе од 306 евра.

Поскапи се секако, соло турите и оние на англиски, а попуст се добива на групни, како и тури на руски.

Истотака, не мора да се грижите дали ќе си змаинете озрачени, бидејќи на крајот од секоја посета се спроведува скрининг.