2 милијарди луѓе од светската популација живеат во сиромаштија


Традицијата вели: Аргентина ме демантира!? - 14 ден ↓↓↓2 милијарди луѓе од светското население, или речиси четвртина од вкупната светска популација, живее во сиромаштија. Дополнително, уште 753 милиони луѓе се соочуваат со екстремна сиромаштија или се на работ на егзистенцијален опстанок.

Овие поразителни бројки ги донесува Светскиот хуманитарен извештај за 2018 година.

Ситуацијата со беспомошните луѓе кои се борат со глад, суша, конфликти и природни катастрофи, е претставена на Меѓународниот ден на хуманитарните активности , кој се одбележува секоја година на 19 август во поддршка на луѓето погодени од кризи.

Од истражување станува јасно дека најмалку 201 милиони луѓе во 134 држави имаат потреба од хуманитарна помош , за да преживеат во 2017 година Од нив 20,7 милиони се во Јемен, 13,7 милиони во Сирија и 12,8 милиони во Турција , каде се запишани 3,5 милиони Сиријци.

Во листата се споменати исто Етиопија, Ирак, Нигерија, Демократска Република Конго, Јужен Судан, Авганистан, Сомалија, Кенија, Хаити, Малави, Колумбија, Судан, Чад, Зимбабве, Мали, Украина, Камерун, Либан, Пакистан, Бурунди, Јордан, цар, Уганда, Нигер, Палестина, Мозамбик, Мадагаскар, Либија, Ангола, Бангладеш, Шри Ланка, Непал и Мјанмар.

Етиопија, Нигерија, Пакистан, Сомалија, Јужен Судан и Судан се соочуваат со три вида кризи истовремено – конфликти, природни катастрофи и принудно раселување.

2 милијарди луѓе во светот живеат со 3,2 долари дневно , а многу сиромашните се под 1.9 долари дневно.

Извештајот, исто така, споменува дека раселените лица ширум светот се зголемиле за 2,9 милиони во 2017 година во споредба со претходната година. Вкупниот број е 68,5 милиони луѓе.

60% од целата помош беше насочена кон 10 земји минатата година. Најголеми приматели се Сирија (14%) и Јемен (8%). Сирија е најголемиот добитник петта година по ред.

Грција и Турција за прв пат се меѓу првите 10 приматели на хуманитарна помош за миграција.

Турција е најголем донатор на хуманитарна помош во светот со 8,07 милијарди долари. Следат САД (6,68 милијарди долари) и Германија (2,99 милијарди долари), објави агенцијата Анадолија.