Зошто железото е важно за време на бременоста: Совети за здрава мајка и бебе

Зошто железото е важно за време на бременоста: Совети за здрава мајка и бебе

Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Зошто е важно железото за време на бременоста и кој е најдобриот додаток на железо за трудници.

Воведувањето нов живот во светот е еден од најубавите моменти во животот на секоја жена. Но, овој период бара и внимателно управување и грижа за здравјето и на мајката и на нероденото дете. Еден од клучните фактори за тоа е правилната исхрана, која вклучува соодветен внес на железо. Железото игра клучна улога во бременоста, го поддржува здравјето на мајката и развојот на бебето. Колку е важна употребата на железо во бременоста, која е неговата функција и какви компликации се јавуваат поради неговиот недостаток.

Зошто железото е важно за време на бременоста и кои се последиците од неговиот недостаток

Прво, треба да се разбере важноста на железото во бременоста. Железото е минерал кој е неопходен за производство на хемоглобин, протеин во црвените крвни зрнца кој носи кислород од белите дробови до остатокот од телото. За време на бременоста, потребите за железо се зголемуваат како што се зголемува волуменот на крвта за поддршка на растечкото бебе. Исто така, железото е важно за развојот на мозокот и нервниот систем на бебето. Недостатокот на железо може да доведе до анемија во бременоста, што може да резултира со замор, слабост, зголемен ризик од предвремено раѓање, мала тежина при раѓање и други компликации.

Понатаму, важно е да се земат предвид ефектите од недостаток на железо во бременоста. Анемијата во бременоста може да има сериозни последици по здравјето на мајката и бебето. Мајките кои се анемични може да имаат зголемен ризик од компликации за време на породувањето. Како што се предвремено породување, низок хемоглобин и компликации со плацентата. Исто така, недостатокот на железо може да го ослаби имунитетот и да го зголеми ризикот од инфекции. Што се однесува до бебето, недостатокот на железо може да доведе до ниски нивоа на кислород во крвта, што може да влијае на растот и развојот, особено на мозокот и нервниот систем.

Која храна содржи најмногу железо?

Сега кога ја разбираме важноста на железото во бременоста и потенцијалните последици од недостаток, важно е да се истражат стратегиите за одржување на оптималните нивоа на железо. Првата и најважна стратегија е да јадете храна богата со железо. Тие вклучуваат црвено месо, риба, мешунки, јаткасти плодови, житарки збогатени со железо и лиснати зеленило како спанаќ и кељ. Како и сушено овошје како сливи и кајсии и други. Покрај тоа, важно е да се комбинираат овие намирници со извори на витамин Ц, како што се агруми, пиперки и домати, за да се зголеми апсорпцијата на железо.

Сепак, понекогаш внесот на храна не е доволен за да се компензира зголемената потреба на телото за железо за време на бременоста. Посебно во случаи кога трудницата има постоечки недостаток на железо или кога се работи за повеќекратна бременост. Не смееме да заборавиме на ситуациите кога трудниците едноставно не можат да јадат одреден вид храна. Или имаат гадење и нагон за повраќање во првите месеци од бременоста, а често и во текот на целата бременост.

Во такви случаи, често се препорачуваат додатоци на железо за да се обезбеди соодветно снабдување со овој важен минерал. Она што често го сретнуваме во пракса кога препишуваме суплементи на железо се несаканите ефекти што ги среќаваме кај повеќето суплементи на железо. Тоа се гадење, металоиди и болка, запек или дијареа, како и слаба или недоволна апсорпција на активната супстанција.
Имајќи го предвид сето горенаведено, железото игра витална улога во производството на хемоглобин, транспортот на кислород и развојот на мозокот и нервниот систем на бебето. Недостатокот на железо може да има сериозни последици по здравјето на мајката и бебето, вклучувајќи анемија, компликации при породување и развојни нарушувања.

Затоа, важно е трудниците да одржуваат соодветен внес на железо преку исхрана и суплементација. Дополнително, важно е да се нагласи важноста на редовните проверки на нивото на железо во текот на бременоста. Навременото откривање и лекување на недостаток на железо може да спречи сериозни компликации и да обезбеди оптимално здравје.