Зошто мажите остануваат со жени кои не ги сакаат: 6 причини зошто остануваат во несреќен брак

Зошто мажите остануваат со жени кои не ги сакаат: 6 причини зошто остануваат во несреќен брак

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Верувале или не, мажите повеќе сакаат да ја изберат убавината наместо среќата.
Сигурно барем еднаш сте слушнале за случајот со несреќен брак во кој мажот не ја сака својата жена, но сепак останува со неа. Зошто е тоа така?

Партнерот изгледа убаво

Не треба да ве чуди што на мажот му е важно жената да му е убава, затоа што тоа често е поттик за неговото его. Ако жената е привлечна, мажот се чувствува поубав и поуспешен и има поголема самодоверба, а во многу случаи мажите ја избираат убавината наместо среќата.

Сентименталност

Ако мажот е со некого долго време или споделува интимни моменти со жена, ќе почувствува длабока лојалност и посветеност на идејата за врска. Тоа значи дека тој сепак ќе мисли на врската како што беше пред неколку години или месеци, наместо да ја гледа врската таква каква што е. Тој ќе остане во врската пред се затоа што сака повторно да ги преживее „добрите времиња“. Тој не може да се откаже од идејата што ја имал за жената со која бил и на тој начин останува заглавен во круг на несреќа.

Добар интимен живот

Понекогаш мажите ќе останат во несреќна врска бидејќи тоа е лесен начин за интимни врски, особено ако интимниот живот е интересен и тој го смета за добар.

Тој верува дека нема друга опција

Стравот од непознатото е моќен мотиватор. Тоа може да биде и силен мотив за останување во несреќна врска, а мажите често се враќаат во врски без љубов поради страв од осаменост и очај.

Посесивност

Ова е во основа приказна за љубомора. Но, кога мажот има силни чувства за жена, за која било жена, тој може да стане крајно посесивн. Во оваа фаза можеби не му е грижа дали има љубов во врската, бидејќи помислата дека таа е со некој друг го прави уште понесреќен.

Ја сака и останува оптимист

Ако има искуство во врска, мажот знае дека ниедна врска никогаш нема да биде совршена. Фрустрациите и повремената нервоза доаѓаат со долгата врска, но откажувањето не е решение за ваков маж. Останува затоа што се надева дека работите ќе бидат подобри, а не полоши. Смета дека додека не ги поправи грешките и не се справи со моменталната врска, нема потреба да бара друга жена, бидејќи само ќе се врати на почетокот, повторувајќи ги истите грешки.