Распоредени рамена, болки во вратот: Како да ги опуштите мускулите на горниот дел од грбот

Распоредени рамена, болки во вратот: Како да ги опуштите мускулите на горниот дел од грбот

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Три едноставни и брзи вежби ќе ја излечат болката во вратот и рамото, а можете да ги правите сами дома без тегови или други реквизити.
Ако поради работата сте принудени да седите неколку часа на биро, а особено ако треба да гледате и во мониторот, сигурно е дека барем понекогаш ве мачат болки во вратот и чувство дека мускулите ви се многу затегнати. .

Грчеви на рамената може да настанат поради неправилно држење на телото и долго седење пред компјутер, како и поради стрес и недоволно опоравување и истегнување после вежбање.
Мускулите често остануваат во статична контракција, а напнатоста можете да ја избегнете со правење неколку едноставни вежби дома.

Ротација

Легнете на страна, свиткајте ги колената и истегнете ги рацете пред телото. Полека испружете ја надлактицата назад, вртејќи го горниот дел од телото. Следете ја раката со очите, така што главата се врти заедно со телото. Останете во последната положба дваесет секунди, опуштете се што е можно повеќе и дишете полека. Свртете се на другата страна и повторете ја вежбата со другата рака.
Направете две до три повторувања барем еднаш дневно.

Затегнување на лопатките

Застанете исправено или седнете исправено на стол без да се потпирате на грбот. Повлечете ги рамената наназад, така што лопатките на рамената ќе се лизгаат еден кон друг. Замислете дека се обидувате да стискате молив помеѓу лопатките на рамената. Држете ја оваа позиција пет секунди, а потоа опуштете се. Започнете со две повторувања – едно наутро и едно навечер.

Зголемете го бројот додека не достигнете пет сета.

Буквата „Т“

Застанете исправено и испружете ги рацете пред вас во висина на рамената. Не виткајте ги лактите. Сега отсечете, така што рацете и торзото визуелно ја формираат буквата „Т“. Повторете десет пати, два до три сета на ден. Кога ќе се навикнете на вежбата, можете да ја вклучите ластичето, кое ќе го истегнете со рацете додека вежбате.
Исто така, можете да користите мали тегови, дури и оние од 1 кг ќе бидат сосема доволни. Пробајте го што е можно поскоро!