Актуелно

Зошто Македонија упорно не го воведува ПВТ правилото за патување?

За влез во ЕУ веќе одамна важи правилото дека за дигитална потврда за патување потребно е лицето да е вакцинирано против ковид-19, да има негативен тест или да е прележано од ковид-19 (ПВТ – прележани, вакцинирани и тестирани).

И покрај сите препораки македонските здравствени власти не планираат да воведат ПВТ-услови. Епидемиологот проф. д-р Драган Даниловски од Медицинскиот факултет досега неколку пати изјавува дека условот ПВТ (прележани, вакцинирани, тестирани) – со ретки исклучоци, е епидемиолошки најиздржано и најлогично решение што треба да го примени една држава, ако има цел, од една страна, вистински да го редуцира интензитетот на ширење на вирусот, и од друга страна, да го стимулира населението што помасовно да се вакцинира.

„Кога кај нас се носеа оние фамозни мерки (со условот да се биде вакциниран само со една доза и со признавањето прележаност од само 45 дена), колегите од Комисијата за заразни болести требаше само да „ѕирнат“ како го прави тоа Словенија и да го копираат решението. Секако, и делот да се носи маска не само во затворен простор, туку и на отворено ако не може да се обезбеди соодветна физичка дистанца меѓу присутните. Но ние се водевме од некои други логики“, смета професорот.

Во Словенија од вчера важи уште едно правило, а се однесува на тоа дека бензин може да наточат само оние шофери што имаат ковид-пропусница. Освен тоа, таму одамна важи и тоа дека сите вработени што имаат контакт со странки мора да имаат ковид-пропусница, односно да се прележани, вакцинирани или да имаат негативен ПЦР-тест. Државата е таа што ќе ги сноси трошоците за тестирање на вработените, а работодавците ќе можат да ги санкционираат оние што не ја почитуваат оваа регулатива. Условот ќе важи и за сите корисници на услуги, со таа разлика што ќе треба да платат за тестирање од свој џеб.

Прележани се оние што ја поминале болеста, но само ако имаат антитела, вакцинирани – само оние со две дози, и тоа по две недели од втората, а тестирани се оние што имаат негативен ПЦР-тест не постар од 72 часа.

Во Словенија, властите донеле ваква одлука со намера што повеќе луѓе да се вакцинираат пред четвртиот бран на епидемијата, за кој се прогнозира и се очекува да биде најсилен во октомври.

 

To Top