Зошто еден парфем не мириса исто кај сите луѓе?

Зошто еден парфем не мириса исто кај сите луѓе?

Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Дали некогаш сте забележале дека истиот парфем може да мириса различно на различни луѓе?

Можеби сте пробале парфем на некого и сте уживале во мирисот, но кога сте го носеле сами, ја немал истата нота. Или можеби сте забележале дека вашиот омилен парфем има променлив мирис, кој варира од ден на ден или за време на промена на околината.

Што заклучивте?

Дали парфемот има различен ефект врз секого и дали вашите омилени се менуваат со текот на времето? Зошто парфемот може различно да мириса на различни луѓе?

Постојат неколку фактори кои можат да влијаат на тоа како парфемот ќе мириса на различни луѓе. На пример, типот на кожа. Нивото на pH на вашата кожа може да влијае на тоа како се развива парфемот на вашата кожа. Луѓето со сува кожа можат да искусат поинтензивен мирис од луѓето со мрсна кожа.
Хемијата на телото и микрофлората на кожата се исто така една од причините. Различни хемикалии и бактерии присутни на кожата можат да реагираат со состојките на парфемот на уникатен начин, создавајќи индивидуални мирисни ноти.
Исто така, храната што ја јадете може да влијае на мирисот на вашата кожа и, следствено, на мирисот на парфемот. На пример, јадењето зачинета храна може да ја промени pH вредноста на вашата кожа и на тој начин да влијае на мирисот на парфемот.

Не смееме да ги заборавиме промените во хормоналниот статус, како оние за време на менструалниот циклус, бидејќи тие можат да влијаат и на перцепцијата на мирисот на парфемот.
Еколошките фактори, како што се температурата и влажноста, исто така можат да влијаат на тоа како се чувствува парфемот на кожата. Ако забележите дека вашиот омилен парфем има поинаков мирис од вообичаеното, тоа може да се должи на еден од горенаведените фактори.

Разговарајте со пријателите и семејството за нивните искуства со истиот парфем. Можеби ќе откриете нови информации за тоа зошто парфемите имаат различни ефекти врз различни луѓе.