Зошто е добро да се јаде полека?

Зошто е добро да се јаде полека?

Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Дали знаевте дека начинот на кој јадете може да влијае на вашето здравје речиси исто како и она што го јадете? Откривме зошто е добро да се јаде бавнo.

Во време кога се чини дека темпото на животот постојано се забрзува, наоѓањето моменти на смиреност и внимание може да биде предизвик. Еден од тие моменти, навидум едноставен, но со длабоки импликации за нашето здравје и благосостојба, е оброкот, времето кога јадеме.
Јадењето бавно, со свесност, е практика која може да обезбеди голем број значајни придобивки за нашето физичко, ментално и емоционално здравје.

Зошто е добро да се јаде полека?

Поголемо задоволство

Бавното јадење ви овозможува повеќе да уживате во секој залак, што може да доведе до поголемо задоволство со оброците и помали шанси да се чувствувате незадоволно потоа.

Посилни заби

Ако јадете бавно, ставате помал притисок врз забите.

Ефикасно варење

Бавното јадење му овозможува на вашиот дигестивен систем да работи поефикасно, помагајќи му на храната целосно да се разгради и телото оптимално да ги апсорбира хранливите материи.

Помал гастроинтестинален стрес

Брзото јадење може да предизвика гастроинтестинален стрес, додека смирено и внимателно јадење може да го намали ризикот од стомачни и дигестивни проблеми.

Подобрена асимилација на хранливи материи

Со тоа што ќе му дадете доволно време на вашето тело да ја обработи храната, можете да ја подобрите апсорпцијата на основните хранливи материи, како што се витамини и минерали.

Свесност за големината на порцијата

Бавното јадење ви помага да бидете посвесни за вашите порции, што може да ви помогне да избегнете прејадување и потенцијални дигестивни проблеми. Исто така ве спречува да се здебелите.

Ќе се храните поздраво

Внимателно јадење ви помага да бидете посвесни за изборот на храна, што може да доведе до побалансирано и повнимателно јадење во иднина.

Време за релаксација

Имаме тенденција да јадеме брзо кога сме под стрес. Уживајте во храната, одвојте време на ручек и ќе видите како вашата анксиозност исчезнува.