Жировничани живеат во постојан страв од мечките: „Ги има во сите маала од селото“


Ep.1 Urban Explorer: Каде да пиете најдобро кафе во Скопје!? ↓↓↓


Жителите на Жировница веќе живеат во постојан страв од мечките кои буквално секоја вечер им слегуваат во селото. Тие се соочуваат со овие глетки секој ден. Екипата на ТВ21 беше таму да ги слушне приказните на жителите. Имамот на селската џамија се соочил со мечка за време на утринската молитва.

– Се соочив со мечката и тоа кога излегував во времето на утринската молитва околу 9:30 часот. Кога излегов од вратата, таа беше таму кај корпата, и јас ја фатив вратата со раката, а кога ја отворив вратата, таа излезе од корпата и ме гледаше. Се вратив со секирата и кога излегов таа избега, ја стигнав на аголот и ја удрив со секирата. Потоа едно куче ја избрка. Опасноста е многу голема и секој ден пред да падне ноќ ги има долу во сите маала, овде две-три, таму уште една. Ноќите ги имам минувано во планина 30 години, дали сум видел мечки два-три пати, сега ги гледам секоја вечер, опасно е за време на утринската и вечерната молитва – вели имамот Ариф Спахиу.

Постарите кои не можат да избегаат се чувствуваат повеќе изложени на ризик. Револтирани се зошто државата не презема мерки.

– Децата што ги одгледавме ги испративме во странство. Се плашиме и не спиеме, секоја вечер, шетаат ваму-таму, стари луѓе сме, не можеме ни да излеземе да ги повикаме комшиите, се плашиме. Беше кафеава и требало да ја заштитиме, што сме ние, кој е повреден, луѓето или животните? Кога ќе се гласа, нека ги соберат мечките, нека гласаат, ние не гласаме, нека знаат јавно – вели Худија Делиу.