ЖЕСТОКИ РЕАКЦИИ на социјалните мрежи: УЈП ќе може во секое време да ви чепка во сметките!


Германија пред елиминација!? - 8 ден ↓↓↓Врие на социјалните мрежи по последната најава со која дефинитивно се намалуваат граѓанските слободи во Македонија. Владата одлучи УЈП во секое време да има пристап до нашите сметки со што Банкарската тајна во нашата татковина ќе биде непознаница.

Владата го менува Законот за банки, по што Управата за јавни приходи ќе добие пристап до документите, трансакциите и депозитите на граѓаните во секое време, а објаснувањето е дека ваквиот закон е донесен со цел УЈП полесно да ги изготвува даночните пријави за следната година.

Спротивно на праксата во развиениот свет, каде што важи поимот банкарска тајна, во Македонија УЈП ќе може во секој момент да гледа колку пари имате на вашата сметка.

Од јануари наместо граѓаните да ги пополнуваат годишните даночни пријави, тоа ќе го прави УЈП, а даночните обврзници ќе треба само да потврдат.

Ваквата најава предизвика лавина реакции на социјалните мрежи: