Заљубен или болно љубоморен: Како да ја препознаете разликата?

Љубомората во мали дози е симпатична, но се почесто љубомората пробува да ја оправда заљубеноста. Разликата е многу голема, а еве како може да ја препознаете.

Љубомора

 • Те сака само за себе цело време, и се лути кога се дружиш со другите.
 • Секогаш се сомнева на најлошото кога комуницираш со другите.
 • Те проверува затоа што „те сака“.
 • Очекува да се однесуваш на одреден начин кога си со него.
 • Полудува кога не му се јавуваш.
 • Има испади со луѓето со кои комуницираш на друштвените мрежи.

Љубов

 • Те сака за себе, но сфаќа дека не можеш да бидеш со него.
 • Верува дека си со него затоа што сакаш да бидеш, и знае дека нема да престаниш да зборуваш со луѓето поради него.
 • Ти верува затоа што те сака.
 • Те прифаќа таква како што си, во таа личност и се заљубил.
 • Знае дека ќе се јавиш кога ќе можеш.
 • Знае дека нема контрола цело време над сите, и има доверба во тебе.