WhatsApp ќе може да се користи и без интернет конекција


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Социјалната и комуникациска платформа „WhatsApp“ лансираше нова функција која ќе им овозможи на корисниците да ја користат апликацијата дури и кога немаат пристап до интернет.

Новата алатка им овозможува на корисниците да останат онлајн користејќи прокси-сервери дури и кога нивниот интернет е исклучен или блокиран на некој начин.

Функцијата доаѓа како одговор на исклучувањето на интернетот во некои земји, вклучително и Иран. Компанијата соопшти дека со ваквите потези владата „ги негира човековите права и ги спречува луѓето да добијат итна помош“. Затоа, тие вградија алатка во поставките на „WhatsApp“ што ќе им овозможи на корисниците да го внесат името на прокси-серверот и да го користат за поврзување на Интернет во случај на прекин на Интернет.

Прокси-серверите ќе служат како алтернативен пристап до Интернет кога традиционалните методи за поврзување и серверите се исклучени или оневозможени, обезбедувајќи ја потребната врска со корисникот за веб-локацијата или услугата до која сакаат да пристапат.

„WhatsApp“ истакна дека многу од нив биле формирани од волонтери и организации ширум светот за да им помогнат на луѓето „слободно да комуницираат“, а компанијата исто така ќе понуди насоки како да се постави прокси. Функцијата веќе треба да биде достапна во опцијата за поставки за секој што ја користи најновата верзија на апликацијата.

„Поврзувањето преку прокси го одржува истото високо ниво на приватност и безбедност што го обезбедува „WhatsApp“. Вашите приватни пораки сепак ќе бидат заштитени со шифрирање од крај до крај. Се погриживме да останат помеѓу вас и лицето со кое комуницирате и не се видливи за никој друг, дури и за прокси-серверите, „WhatsApp“ или „Meta““, објави компанијата „WhatsApp“.