Во Кина пуштен во функција првиот „паметен“ паркинг (снимка)


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Кинескиот град Хангжу пушти во функција целосно автоматизиран систем за паркирање.

Возачите ќе бидат воодушевени од фактот што треба само да го остават својот автомобил во зградата, која е и архитектонско ремек дело.

Зградата го носи името Future Car Park и се наоѓа во деловната област Хангжу, а може да прими 500 автомобили.

Паркингот се состои од низа овални кули. Три кули во центарот на паркингот на иднината се користат за паркирање автомобили, додека другите три ги превезуваат возилата со лифтови.

Возачите влегуваат во зградата, каде што ги оставаат своите автомобили, кои потоа се преместуваат во долните паркинг зони или со лифтови се дистрибуираат до кулите.

Системот за автоматско паркирање го одредува паркинг просторот за секој автомобил врз основа на потребното време за паркирање побарано од сопственикот на автомобилот.